Guvernul german a decis, miercuri, ca discuțiile criptate din WhatsApp și alte servicii de mesagerie să poată fi interceptate de autorități. Hotărârea a fost luată în urma unei reuniuni a cabinetului de miniștri și are ca scop, în principal, câștigarea luptei cu terorismul.
Agenţia de Informaţii Externe BND, Agenția de Securitate Internă Verfassungsschutz şi Serviciul de Contrainformaţii al Armatei (MAD) au exclusivitate pe acest sector. Trebuie, însă, precizat faptul că ofițerii de informații nu vor putea avea acces la conversații după bunul lor plac, vor avea nevoie, mai întâi, de un acord, o aprobare specială, pentru fiecare caz în parte.
Totodată, pentru a avea control total, guvernul are în plan să suplimenteze personalul comisiei parlamentare responsabil cu acordarea autorizărilor necesare și care, de altfel, va beneficia și de un consilier tehnic.
Legislaţia în acest sens mai trebuie să primească acordul parlamentului federal Bundestag, în care partidele coaliţiei guvernamentale – conservatorii cancelarului Angela Merkel (CDU/CSU – Uniunea Creştin-Democrată şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială) şi Partidul Social Democrat (SPD) – dispun de majoritate.
Cei care au inițiat această măsură precizează că, în acest mod, agențiile de informații își vor recăpăta privilegiul de a spiona convorbirile, pe care le ascultau prin interceptarea telefoanelor înainte de apariţia internetului şi a smartphone-urilor. În acest fel, agențiile de informații pot afla planurile teroriștilor și, astfel, să evite anumite atentate.
“Este soluția perfectă pentru a răspunde amenințărilor serioase la adresa statului nostru constituțional democratic și a ordinii de bază democratice libere”, susțin inițiatorii proiectului.
Guvernul german nu a uitat de atacurile teroriste din Halle și Hanau, ambele au fost efectuate de persoane nu aparțineau nici unui grup și este ferm convins că aceștia nu și-ar mai fi dus planurile la îndeplinire dacă discuțiile le erau spionate.
Propunerea a creat însă controverse, inclusiv în cadrul coaliţiei guvernamentale. Interesant este că un proiect din trecut avea în vedere privilegii și mai extinse pentru serviciile de informaţii, anume acces la date de pe computere, telefoane inteligente şi alte dispozitive. Ulterior, la presiunile SPD, s-a renunțat la această variantă.